Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na domową chałkę"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
Składniki
Podgrzej 150 ml mleka, wymieszaj je z miodem i drożdżami. Odstaw na 15 minut. Masło stop, dolej 100 ml mleka. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie.
Wlej do niego przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem. Wbij jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 3 porcje. Z każdej uformuj wałeczek na stolnicy oprószonej mąką. Wałeczki spleć. Końce mocno zlep.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby podrosło. Potem chałkę posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 30 minut. Podawaj np. z konfiturą.
Po wystudzeniu chałkę możesz zamrozić
ok. 55 min
Wyrastanie ok. 90 min
kromka ok. 120 kcal
Ok. 30 gr za porcjęŹródło: Tina