Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na idealne naleśniki

Przepis na idealne naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Przepis na idealne naleśniki"

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany
  • jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1
  • 5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naleśniki będą smaczniejsze (i nie będą się rwały), jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na co najmniej pół godziny.

  2. W tym czasie mąka zdąży dobrze wchłonąć płyn, a na naleśnikach podczas smażenia nie będą się tworzyły bąble.

  3. Kolorowe naleśniki

  4. To świetny pomysł, by urozmaicić posiłki. Do ciasta dodaj rozmrożony szpinak, startą cukinię, cienkie paseczki papryki, czy pokrojone drobno zioła. Naleśniki zyskają nie tylko wspaniały smak, ale też oryginalny wygląd.

  5. Prosty sposób na elastyczne placki

  6. Aby naleśniki było łatwiej zwinąć, np. w rulon, po usmażeniu zsuwaj je na duży płaski talerz odwrócony do góry dnem. Gdy placuszki ostygną, przewróć je na drugą stronę i ją smaruj farszem.

  7. Bąbelki dodają puszystości

  8. Gdy planujesz nadziać naleśniki farszem mięsnym lub z warzyw, wlej wodę gazowaną lub piwo (będą bardziej puszyste).

  9. Pikantny farsz do naleśników

  10. Pomysłów na smakowite nadzianie naleśników jest mnóstwo! Polecam farsze przyrządzone np. z mięsa, kaszy gryczanej, fasoli, soczewicy, przesmażonych pieczarek. Do każdego z tych składników można dodać duszone warzywa, ser pleśniowy lub fetę oraz świeże zioła.

  11. Ekspresowe rady

  12. Naleśniki na słodko polej czekoladą albo musem owocowym, np. śliwkowym! Białą mąkę pszenną możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą lub kukurydzianą.Do ciasta dodaj 1–2 łyżki oleju, nie będziesz już musiała smarować nim patelni.

  13. Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń