Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepisy idealne dla mężczyzn

Przepisy idealne dla mężczyzn

Autor: Smaczne_Przepisy

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5012

Dodano: 19.09.2008

Odsłon: 83

Wypróbowany przepis na "Przepisy idealne dla mężczyzn"

Składniki

  • 6 małych golonek
  • 2 cebule; ZALEWA:
  • pół szklanki wody
  • liście laurowe
  • ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli; bejca:
  • szklanka piwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • po łyżce miodu i musztardy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Glazurowane golonki

  2. Golonki umyj, opal. Przełóż mięso do garnka, zalej wodą ze składnikami zalewy i gotuj 2 godziny.

  3. Miękkie wyjmij na talerz i ostudź (nie wylewaj wody).

  4. Cebulę pokrój w piórka i rozłóż na dnie brytfanny. Skrop ją olejem i natrzyj solą.

  5. Skórę golonek natnij w kratkę, nasmaruj bejcą i umieść na cebuli. Całość podlej resztą wody z gotowania oraz pozostałą bejcą. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około godziny.

  6. Gotowe danie podawaj z ostrym chrzanem i piwem.

  7. Katarzyna Janeczko z Zamościa

  8. Kurczę pieczone w piwie

  9. na 5 porcji: ¦ średniej wielkości kurczak ¦ małe piwo (butelka 0,3 l) ¦ łyżeczka soli ¦ po szczypcie pieprzu i papryki ¦ pół łyżeczki rozmarynu ¦ łyżeczka sosu sojowego ¦ 3 ząbki czosnku ¦ olej rzepakowy.

  10. Kurczaka umyj, oczyść środek, po czym dokładnie natrzyj całość solą, pieprzem, papryką i polej sosem sojowym. We wnętrzu rozsmaruj rozgnieciony czosnek.

  11. Tak zamarynowanego kurczaka włóż do lodówki na noc.

  12. Z butelki z piwem usuń etykiety, dokładnie ją wyszoruj, a na koniec wyparz i opłucz.

  13. Włóż otwartą butelkę do wnętrza kurczaka tak, by wystawała szyjka. Nasuń na nią skórę, żeby piwo oblewało mięso.

  14. Piecz potrawę przez ok. godzinę w 190°C.

  15. Sylwia Ładyga z Węgrzyc Wielkich

  16. Klasyczny tatar

  17. na 2 porcje: ¦ 25 dag polędwicy wołowej ¦ mała cebula ¦ 2 twarde ogórki kiszone ¦ 2 żółtka ¦ łyżeczka oleju ¦ sól ¦ pieprz czarny grubo mielony ¦ łyżeczka sosu worcestershire.

  18. Wołowinę dobrze oczyść, po czym posiekaj bardzo drobno przy pomocy ostrego noża lub zmiel w maszynce.

  19. Mięso dokładnie wymieszaj z olejem i sosem worcestershire. Dopraw dużą szczyptą soli i pieprzem.

  20. Ogórki i obraną cebulę drobno posiekaj.

  21. Ułóż na talerzach porcje mięsa. Zrób na górze wgłębienie i wbij w nie żółtka (wcześniej sparz skorupkę jajka). Ponownie posyp pieprzem.

  22. Obok ułóż ogórki i cebulkę. Serwuj z kieliszkiem wódki.

  23. Karolina Kornacka z Opola

  24. Żeberka na kapuście

  25. na 4 porcje: ¦ kilogram żeberek ¦ kilogram kapusty kiszonej ¦ garść suszonych jabłek ¦ pół słoiczka suszonych pomidorów ¦ cebula ¦ kminek ¦ sól ¦ pieprz; MARYNATA: ¦ rozmaryn ¦ kolendra ¦ papryka ¦ 2 łyżki octu balsamicznego ¦ 3 łyżki oliwy ¦ 2 łyżeczki cukru.

  26. Przyprawy na marynatę utłucz w moździerzu, wymieszaj z octem, oliwą oraz cukrem. ? Żeberka włóż do zalewy i wstaw na noc do lodówki. ? Kapustę odciśnij. Dodaj pokrojoną cebulę, pomidory, jabłka, kminek i pieprz. Wrzuć całość na patelnię, dolej 4 łyżki oleju i podsmaż. Dolej wodę i duś pół godziny. ? Przełóż kapustę do brytfanki. Na niej ułóż żeberka i zalej pozostałą marynatą. Piecz około godziny w 200°C.

  27. Renata Pyzik z Tarnogóry

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń