Do góry

Desery Przepis na:

Przepisy na japońskie desery

Przepisy na japońskie desery

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 55

Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

Składniki

  • Co oprócz kulinarnej ciekawości może cię przekonać do spróbowania japońskiego deseru? Wiele z nich ma wyrafinowany
  • zaskakujący smak. Niemal wszystkie są mniej kaloryczne od słodyczy
  • które znasz z kuchni polskiej
  • francuskiej
  • włoskiej. Niektóre robi się z pomocą europejskich technik cukierniczych
  • ale z orientalnych składników
  • np. zielonej herbaty
  • czarnego sezamu. Przepisy na nie podała nam Magdalena Tomaszewska-Bolałek
  • autorka książki Japońskie słodycze
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladki z zieloną herbatą

  2. Dla 4–6 osób: 200 g białej czekolady, 20 ml kremówki 36%, 1 płaska łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty matcha, foremki do czekoladek lub płaska forma i papier do pieczenia.

  3. Czekoladę rozdrobnij, wrzuć do metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej herbatę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej kremówkę, ponownie wymieszaj. Lekko przestudzoną masę wlej do foremek na czekoladki (lub do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia).

  4. Gdy ostygnie, wstaw ją na 4–5 godzin do lodówki. Wyjmij czekoladki z foremek (lub czekoladowy blok z większego naczynia i pokrój go na kwadraty lub prostokąty). Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  5. Kremowy deser z czarnym sezamem

  6. (Dla 4–6 osób: 400 ml kremówki, 40–50 g cukru trzcinowego, 50 g zmielonego czarnego sezamu, 6–7 g żelatyny. Do podania: bita śmietana, dowolne świeże owoce.

  7. Żelatynę wsyp do małej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej kremówkę, wsyp cukier trzcinowy. Wymieszaj i podgrzej do ok. 80°C. Dodaj zmielony sezam i żelatynę, wymieszaj.

  8. Po ostudzeniu rozlej do miseczek i wstaw na 3–4 godziny do lodówki. Przed podaniem deser możesz ozdobić świeżymi owocami i bitą śmietaną.

  9. Dango ze słodko-słonym sosem

  10. Dla 4–6 osób: 100 g mąki z kleistej odmiany ryżu, 90–110 ml wody, 40 ml sosu sojowego, 15 ml mirin (słodka sake), 60 ml wody, 20–30 g cukru trzcinowego.

  11. Mąkę wsyp do miski, dodaj 90 ml ciepłej wody i wyrób ciasto (jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze trochę wody). Z masy formuj kulki o średnicy 3–4 cm.

  12. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej na 4–5 minut kulki z ciasta ryżowego. Przygotuj sos. Wodę, sos sojowy i mirin wlej do rondelka. Dodaj cukier, zagotuj i zmniejsz ogień. Zredukuj sos, aż zrobi się gęsty, lekko ciągnący. Ugotowane dango polej sosem.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń