Do góry

Zupy Przepis na:

Przepyszne leczo.

Przepyszne leczo.

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 8989

WSPANIAŁY POMYSŁ NA LETNIO-JESIENNY, SEZONOWY OBIAD.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 3 młode cukinie
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 duże pieczarki
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 70 g. koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • majeranek
  • natka pietruszki lub selera
  • 6 parówek wieprzowych
  • podgardle lub boczek
  • olej
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, solimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor..

  2. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cebuli, i dusimy pod przykryciem około 10 minut często mieszając

  3. Gdy cukinia zmięknie przekładamy ją do innego garnka. Młode cukinie myjemy i razem ze skórką kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju pod przykryciem do momentu odparowania wody.

  4. W tym czasie paprykę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do cukinii. Dusimy, aż będzie miękka. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do cukinii i papryki i doprowadzamy do zagotowania.

  5. Powstały sos mieszamy z cukinią w osobnym garnku, doprawiamy do smaku vegetą, solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.

  6. Warzywa dusimy do miękkości, marchewkę zcieramy na tarce o małych otworkach i dodajemy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.

  7. Podgardle lub boczek podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki parówki, pokrojone w półplasterki pieczarki i łączymy z warzywami.

  8. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  9. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń