Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak śniadaniowy w słoiczkach, smakuje jak konserwa z PRLu o tej samej nazwie. Z przepisu wyszło 6 słoiczków 350 ml. Polecam.
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 172
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5569
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1139
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 460
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1308
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 452
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 172
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5569
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1139
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 460
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1308
Składniki
Mięso myjemy i kroimy w kostkę 3 cm, mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięsa rozdrabniamy na sitku 10 mm, dodajemy wodę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do momentu kleistości mięsa.
W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, osuszamy. Gotowym farszem napełniamy słoiczki.
Zakręcamy dekielki.
Na dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą wodą tak żeby dekielki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą, pasteryzujemy. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Smacznego!!!