Do góry

Przekąski Przepis na:

Przystawka z galarety drobiowej.

Przystawka z galarety drobiowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12434

Dodano:

Odsłon: 1167

Idealna przystawka na przyjęcia. Polecam.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 1 szt.
  • filet cały z kurczaka połowa
  • jajko kurze ugotowane na twardo 1 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • żelatyna 1/2 op. na 1 litr wywaru
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • cytryna 1 szt.
  • sałata 4 liście
  • Natka pietruszki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ćwiartkę i filet z kurczaka czyścimy, myjemy i gotujemy w 1 litrze wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, doprawioną solą i pieprzem 30 minut, do miękkości mięs. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę 1 cm/1 cm. Wywar przecedzamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy.

  2. Z pokrojonego mięsa i plasterków jajka układamy w foremkach pierwszą warstwę, zalewamy ostudzoną żelatyną, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Po kilku minutach nakładamy kolejną warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamaczamy każdą foremkę z galaretą w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, przykrywamy talerzykiem i przewracamy do góry dnem, galaretka pięknie wyjdzie nam na talerzyk. Galaretki układamy na rozłożone na półmisku liście sałaty, dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń