Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony z rozmarynem

Przepis dnia 2012-03-11
Pstrąg pieczony z rozmarynem

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5068

Dodano: 05.03.2012

Odsłon: 7490

Słoneczna pogoda skłoniła mnie do wycieczki na pobliski targ. A wiadomo, że nie ma nic lepszego niż świeża ryba w ziołach.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • sól
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • świeży rozmaryn
  • folia aluminiowa
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pstrąga myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie nacieramy solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładamy 2 plasterki masła i gałązkę rozmarynu. Kładziemy na folii i obkładamy dodatkowo masłem .

  2. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni ok. 40 min. Na ostatnie 10 min pieczenia odwijamy z folii, żeby zrumienić rybę z wierzchu i uzyskać chrupiącą skórkę.

  3. Gotową rybę skrapiamy cytryną i podajemy z frytkami lub młodymi ziemniaczkami.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 września 2012 Sorki , ale jak dla mnie moze i dobry przepis ,ale zdjęcie niestety bardzo nieapetyczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 05 marca 2012 O tak pstrąg to najlepsza rybko, a ja tak dawno jej nie jadłam... :)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń