Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg w kaparowym sosie

Pstrąg w kaparowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 8945

Dodano:

Odsłon: 3038

Pieczona ryba z wybornym sosem

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wyfiletowałam pstrągi, hodowlane filetuje się bardzo łatwo, wystarczy naciąć je od dolnej strony a potem wyjąc kręgosłup z ościami rękoma. Mięso nie przylega zbyt mocno.
    Filety położyłam na polanym oliwą papierze do pieczenia. Posypałam je tymiankiem, chili, solą i dodałam przeciśnięty czosnek. Ryby skropiłam oliwą i rozprowadziłam przyprawy.

  2. Pokroiłam 10 centymetrowy kawałek pora i podgotowałam go 5 minut. 2 łychy śmietany wymieszałam z 2 łyżkami mąki , dodałam wodę i podgrzałam całość w rondelku. Do sosu dodałam 2 łyżki kaparów, podgotowanego pora i chili. Sos gotowałam parę minut aby maka nie była surowa i żeby smaki sobą przeszły. Jeśli sos jest zbyt mało słony można dodać soli.
    Gotowe.

  3. Rybę piekłam 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.

  4. Sos świetnie pasuje do ryby- jest kwaskowy w smaku. Sos świetnie smakuje też z do gotowanych warzyw i ziemniaków.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (42)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń