Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pstrągi w kurkach"
Składniki
Czerwone cebule obierz, pokrój w piórka. Kurki oczyść starannie, odetnij końcówki ogonków. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą. Umyj i osusz gałązki szałwii oraz lubczyku. Oderwij listki z gałązek, posiekaj na kawałki.
Pstrągi oczyść, opłucz, a potem osusz. Tuszki natrzyj z zewnątrz i od środka solą oraz pieprzem. Do każdego pstrąga włóż część cebuli i grzybów.
Masło pokrój na kawałki, włóż do naczynia. Ułóż pstrągi, posyp szałwią. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Posyp posiekanym lubczykiem i jeszcze chwilę zapiekaj. Podaj, np. z ziemniakami.
Porcja – 450 kcal, cena 6 zł, czas ok. 40 min.
Pysznego pstrąga przygotujesz również z dodatkiem koperku i cytryny. Włóż do środka tuszek po kilka gałązek ziół i po 2-3 plasterki cytryny. Piecz w naczyniu żaroodpornym z wiórkami masła lub smaż na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
. Jeśli obawiasz się, że kurki będą zbyt ciężkostrawne, wcześniej je obgotuj.Źródło: Świat kobiety