Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko truskawkowe

Ptasie mleczko truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 28321

Lekka i puszysta pianka oblana czekoladą.

Składniki

  • Serek homogenizowany truskawkowy 300 gram
  • Śmietana 30 % 200 gram
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Woda 1/3 szklanki
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy to i odstawiamy na 5-10 minut.

  2. Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wlewamy śmietanę oraz serek homogenizowany. Stawiamy go na mały ogień i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do masy dolewamy żelatynę i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając.

  3. Masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po tym czasie kroimy masę na prostokąty bądź inne wybrane kształty.

  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zdejmujemy ją z ognia i odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy każdy kawałek ptasiego mleczka i odkładamy go na talerz (najlepiej wyścielony papierem do pieczenia), i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut, aby zastygła polewa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 03 marca 2015 Fajny, prosty sposób na ptasie mleczko. Przepis zabieram :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń