Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie czekoladowe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 127
Składniki
W rondelku zagotować szklankę wody z masłem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Utrzeć gładkie, lśniące ciasto (powinno odstawać od dna oraz ścianek naczynia). Wystudzić i wbijać jajka – po jednym, energicznie mieszając albo miksując.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230oC. Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość około 5 cm. Piec około 30 minut. Wystudzić.
Śmietankę ubić z bitą śmietaną w proszku i z cukrem. Ptysie przekrawać bardzo ostrym nożem i przekładać masą. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Aby zrobić ptysie z kolorowym kremem, zamiast bitej śmietany w proszku dodaj galaretkę o pożądanej barwie.Źródło: Twoje Imperium