Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem budyniowym

Ptysie z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 1171

Lepsze niż z cukierni.

Składniki

  • 125 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy wodę z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ponownie wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.

    Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

    Do ostudzonej masy stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
    Wykładamy wyrobione ciasto za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.

    Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.

  2. W czasie pieczenia się ciasta przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę (żeby nie zrobił się kożuch)
    Masło ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy budyń, tworząc puszystą masę.

  3. Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
    Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.

    Życzę smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 maja Pycha :) I masz rację,takie domowe zawsze lepsze:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń