Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113239
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 646
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 736
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113239
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 646
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1133
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 736
Składniki
Podgrzewamy wodę z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Ponownie wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Do ostudzonej masy stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Wykładamy wyrobione ciasto za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
W czasie pieczenia się ciasta przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę (żeby nie zrobił się kożuch) Masło ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy budyń, tworząc puszystą masę.
Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie. Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)