Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 3875

Przepis jest na 10 szruk. Pyszny podwieczorek.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pół szklanki wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać na raz mąkę, wybijać ciasto łyżką, aż stanie się gładkie i lśniące, będzie odchodzić od dna naczynia. Przełożyc do miski, wbijać jajka, dodać proszek do pieczenia. Ciasto umieścić w szprycy, wycisnąć na blachę wyłożoną pergaminem 10 ptysiów. Piec 25-30 min. w temper.200''''C. Wyjąć, ściąć pokrywki, wystudzić.

  2. Truskawki umyć, oczyścić. 25 dag pokroić na cząstki, resztę zmiksować. Piure zmieszać z dwoma łyżkami cukru pudru, sokiem oraz skórką z cytryny. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, schłodzić. Gdy masa lekko ztężeje, wymieszać ją z ubitą śmietaną. Krem umieścić w szprycce, włożyć na 15 minut do lodówki. Wycisnąc na spody ptysiów, obłożyć pokrojonymi truskawkami. Przykryć obciętymi pokrywkami, wstawic ciastka na 30 minut do lodówki. Posypać resztą cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń