Do góry

Desery Przepis na:

Pulki ze śledziami

Pulki ze śledziami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Pulki ze śledziami"

Składniki

  • 50 dag solonych filetów śledziowych
  • 2 jabłka o kwaskowym smaku
  • 400 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc
  • 60 dag ziemniaków
  • 15 dag masła
  • ew. sól
  • biały pieprz
  • koperek. Dodatkowo: drobno starta rzodkiewka oraz ogórek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe mocz 3–4 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę w tym czasie. Potem wyjmij je i dobrze osusz.

  2. Ziemniaki starannie wyszoruj albo obierz cienko ze skórki. Ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.

  3. Jabłka umyj, oczyść z pestek, miąższ wraz ze skórką grubo zetrzyj (by nie ściemniał, możesz go skropić sokiem z cytryny). Starte jabłka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku.

  4. Ziemniaki odcedź, ułóż na talerzach i obłóż kawałeczkami masła. Obok połóż filety śledziowe. Polej całość sosem z jabłek i śmietany. Przed podaniem danie udekoruj gałązkami koperku oraz startą rzodkiewką i ogórkiem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń