Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpeciki indycze w sosie pomidorowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
Składniki
90 min • Porcja 150 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4-5 porcji
Elżbieta Połowniak ze Stalowej Woli
Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, jajko oraz bułkę namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Na końcu wsypuję posiekany koperek.Mokrymi dłońmi formuję małe pulpeciki i panieruję je w bułce tartej.
Robię sos: pomidory obieram ze skórki i kroję w kosteczkę (można użyć pomidorów z puszki). Cebulę siekam, smażę na oleju do zrumienienia. Marchew obieram i ścieram na drobnej tarce, dodaję do cebuli. Dorzucam pomidory i chwilę duszę. Mieszam z przecierem pomidorowym i dolewam wodę.
Duszę kilka minut. Doprawiam do smaku. Sos wlewam do naczynia żaroodpornego, na nim układam pulpeciki. Piekę w temp. 180oC ok. 45 min.Źródło: Kobieta i życie