Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z fasolą

Pulpeciki z fasolą

Autor: megs

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 580

Dodano: 29.08.2010

Odsłon: 15977

łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne pulpeciki w aromatycznym pomidorowym sosie...mniam...

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe, 40 dag
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • biała fasola, 1 puszka
  • bulion warzywny, 0,5 szklanki
  • kasza manna, 1 czubata łyżka
  • jajko, 1 sztuka
  • tarty żółty ser, 1 łyżka
  • oliwa, 2 łyżki
  • czosnek (posiekany), 2 ząbki
  • suszone oregano, 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mielone mięso wieprzowe mieszamy z jajkiem, kaszą manną i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki.

  2. W dużym, płaskim garnku grzejemy oliwę, na której podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy krojone pomidory z zalewą oraz bulion warzywny. Razem dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania.

  3. Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę i gotujemu 8 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu i oregano.

  4. Ja dodatkowo zagęściłam sos łyżką śmietany bo wydawał mi się zbyt rzadki:)

  5. Pulpeciki można podawać z kajzerką lub bagietką doskonale smakują też podane z ziemniakami lub ryżem :) SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń