Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i sycące pulpeciki, które świetnie sprawdzą się w porze obiadowej i zasmakują całej rodzinie :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 132
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 88
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 43
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 132
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego, a na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Bułkę kruszymy na drobniejsze części i moczymy w mleku. Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną z czosnkiem cebulę, namoczoną bułkę, wbijamy jajko oraz doprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia.
Do gotującego się bulionu dodać posiekany drobno koperek i gotować około 2 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz odrobiną gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodać do garnka, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Zagotować do momentu zgęstnienia sosu, dodać podsmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu. * Do sosu możemy dodać także pokrojone warzywa z bulionu Pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam połączyć je z kaszą jaglaną i lekką mizerią. Życzę smacznego! :)