Dania główne Przepis na:
pulpety z chrzanowym sosem

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0
Dodano: 25.10.2008
Odsłon: 1222
Składniki
- mięso mielone, 75 dkg
- bułka, 1
- mleko, 150 ml
- cebula, 2
- jajko, 1
- Mąka pszenna, 1 łyżka
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- natka pietruszki lub koperek, wedle uznania
- masło, 2 łyżki
- sok z cytryny, pare kropel
- śmietana, 250 ml
- chrzan najlepiej swieżo starty, pare łyżek
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, szczypta
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
cebule pokroic w drobną kostkę; namoczyć bułkę w mleku i odcisnąć; mięso wymieszać z bułką, natką, podsmażoną cebulą, i przyprawami. zagotowac niedużo wody osolić, i z mięsnej masy formowac okrągłe pulpeciki i rzucać na wrzątek; gotować około 3 minut.w rondelku rozpuscić masło, dodac mąkę pszenną i 1 łyżkę ziemniaczanej i mieszać cały czas dolewając wywar z gotowania pupletów i śmietanę . zdjąć z ognia doprawić solą cukrem sokiem z cytryny i chrzanem. SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (1)

edytabielaska 06 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczne i oryginalny smak, Polecam:)!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz