Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z cukinii w sosie curry

Pulpety z cukinii w sosie curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1179

Dodano:

Odsłon: 6098

Pyszne pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry

Składniki

  • SOS
  • 5 pomidorów ( albo 1 puszka pomidorów w kawałkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka oleju (może być kokosowy)
  • po ½ łyżeczki mielonej kolendry i kminu
  • 1 łyżka pasty garam masala
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • świeża kolendra do posypania
  • PULPETY
  • 600 g cukini
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 2 małe jajka
  • po ¼ łyżeczki zmielonego kminu i kolendry oraz kurkumy
  • ¼ łyżeczki chilli
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • ½ łyżeczki soli, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować i odstawić do przestygnięcia.
    Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić ½ łyżeczki cukru i odstawić na sito do odcieknięcia na ok ½ h (od czasu do czasu ugniatać żeby dobrze odcisnąć wodę).

  2. W międzyczasie przygotować sos: W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i posiekane pomidory (świeże lub z puszki). Gotować ok 10 minut, zmiksować całość i przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pestek i skórek. Gotować dalej ok 15 minut żeby odparować wodę.


  3. Ziemniaki przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, posiekaną drobno cebulę, jajka, mąkę ryżową, przyprawy, sok z cytryny i posiekaną kolendrę, wymieszać całość na jednolitą masę. Jak będzie za rzadka dodać jeszcze trochę mąki ryżowej.

  4. Dokończyć sos: w drugim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i pastę garam masala, gotować ok 3 minut, dodać sos pomidorowy i wymieszać dobrze, na koniec dodać mleczko kokosowe, cukier i sok z limonki, gotować ok 5 minut i zdjąć z ognia.

  5. Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć z obu stron na rumiano.
    Kuleczki podawać z sosem i kolendrą. Dodatki to ryż albo placki typy pita, lub chlebki indyjskie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń