Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta zebra pełna śliwek

Puszysta zebra pełna śliwek

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Puszysta zebra pełna śliwek"

Składniki

  • 2
  • 5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oranżady pomarańczowej
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • pół kg śliwek
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder
  • aromat pomarańczowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij pianę, dodaj cukier i wymieszaj.

  2. Do masy dodaj żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej olej, oranżadę i kilka kropel aromatu. Wymieszaj.

  3. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną wymieszaj z kakao, drugą z 2 łyżkami mąki. Blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylewaj na przemian 2 rodzaje masy.

  4. Połówki śliwek ułóż na cieście częścią przekrojoną do góry.

  5. Piecz zebrę 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp ciasto cukrem pudrem.

  6. Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń