Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty mus

Puszysty mus

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Puszysty mus"

Składniki

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 180 g cukru. Na mus: 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 100 g ciemnej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Połamaną czekoladę rozpuść w podgrzanym maśle. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Żółtka zmiksuj z kakao. Wlej masę czekoladową, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C. 

  2. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzącej wody. W rondelku roztop masło, dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj. Biał ka ubij na sztywną pianę, pod koniec, łyżka po łyżce, dodając cukier. Do żółtek wsyp kakao, zmiksuj. Wlej przestudzoną masę czekoladową, zmiksuj. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Na koniec wlej przestudzoną żelatynę, delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła. Mus wyłóż na schłodzone ciasto. Włóż do lodówki na 4 godziny. Wierzch ciasta udekoruj roztopioną czekoladą, ubitą śmietanką oraz owocami.

  3. Przygotowania: 60 minut. Porcja: 510 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń