Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty mus"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1737
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 90
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1737
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 38
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1588
Składniki
Połamaną czekoladę rozpuść w podgrzanym maśle. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Żółtka zmiksuj z kakao. Wlej masę czekoladową, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.
Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzącej wody. W rondelku roztop masło, dodaj połamaną czekoladę, wymieszaj. Biał ka ubij na sztywną pianę, pod koniec, łyżka po łyżce, dodając cukier. Do żółtek wsyp kakao, zmiksuj. Wlej przestudzoną masę czekoladową, zmiksuj. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Na koniec wlej przestudzoną żelatynę, delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła. Mus wyłóż na schłodzone ciasto. Włóż do lodówki na 4 godziny. Wierzch ciasta udekoruj roztopioną czekoladą, ubitą śmietanką oraz owocami.
Przygotowania: 60 minut. Porcja: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie