Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik piankowy"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 665
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 665
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Białka schładzam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ser i powoli ucieram robotem. Dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Białka solę, ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej porcjami i delikatnie mieszam.
Mniejszą blachę natłuszczam, oprószam dno bułką tartą, wlewam do niej masę i wstawiam do większej blachy.
Do większej blachy wlewam gorącą wodę (do 3/4 wysokości). Można też piec sernik w jednej blasze. Piekę go ok. godz. w temp. 180°C.
Sernik lekko studzę i delikatnie oddzielam nożem ciasto od brzegów blachy, wtedy nie opadnie. Polewam płynną polewą.
90 min, porcja 270 kcal, koszt porcji 2,90 zł, przepis na 12 porcji.Źródło: Kobieta i życie