Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka jabłkowo-orzechowa

Pychotka jabłkowo-orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 425

Dodano:

Odsłon: 4026

Powiem nieskromnie ciasto jest bardzo dobre, zachwyca swym smakiem bo słodycz masy orzechowej doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi jabłkami z galaretką, puszysty biszkopt nie wymaga żadnego nasączania a kropką nad „i’ jest słodko gorzka polewa czekoladowa. Tradycyjne ciasto z nutką nowoczesności.

Składniki

  • Duża blaszka 25/40 cm
  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg winnych jabłek
  • 3 zielone galaretki
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • Krem orzechowy:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • 300 ml mleka
  • 20 dag cukru
  • 30 dag masła
  • 1 kieliszek spirytusu 96%
  • Czekoladowa polewa:
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • Orzechowy krokant do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę, pod koniec cały czas miksując wsypujemy partiami cukier, miksujemy aż piana będzie gęsta i lśniąca taka jak na bezę, wtedy dodajemy żółtka, krótko miksujemy.
    Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie na najniższych obrotach miksujemy aż do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany, ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 blaty.

  2. 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać , pokroić na grubsze plasterki, włożyć do garnka, wsypać cukier, podlać wodą i dusić na palniku aż zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej ale nie gotującej się masy jabłkowej, wsypać suche galaretki, mieszać aż się rozpuszczą.
    Zostawić do wystudzenia.

  3. 3. W tym czasie przygotować masę orzechową:
    Orzechy włoskie zmielić w malakserze.

    Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy, mieszając gotować około 5-7 minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej, wlać spirytus zmiksować aż powstanie gładki puszysty krem.

  4. 4. W tym momencie przystępujemy do przełożenia ciasta: jeden blat biszkoptu wkładamy powrotem do blaszki, wykładamy połowę tężejącej masy z jabłkami, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy dłonią wykładamy krem orzechowy , wygładzamy łyżką na to rozkładamy resztę masy z jabłkami przykrywamy ostatnim blatem biszkopta.

  5. 5. Robimy polewę:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.

    Gotową polewę rozprowadzić na cieście posypać orzechowym krokantem, włożyć na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń