Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka z pierniczkami i chałwą

Pychotka z pierniczkami i chałwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1496

Dodano:

Odsłon: 1918

Pychotka z pierniczkami i chałwą- zachwyca !

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Masło, cukry i żółtka ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy mleko i dodajemy dżem jabłkowy, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i układamy na nim pierniczki dociskając je. Pieczemy do 40 minut w 170 stopniach. Ponczujemy.

  2. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy dwa biszkopty.

  3. Śmietanka:

    Śmietankę ubijamy pod koniec łączymy z gęstniejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Następnie mieszamy z serkiem. W osobnym naczyniu miksujemy chałwę i na końcu mieszajmy ją ze śmietaną. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku i do lekko gęstniejących dodajemy pokrojony drobno winogron.

    Przełożenie ciasta: Biszkopt- tężejąca galaretka- ciasto- śmietanka- biszkopt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń