Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychotka z pierniczkami i chałwą- zachwyca !
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1808
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Ciasto: Masło, cukry i żółtka ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy mleko i dodajemy dżem jabłkowy, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i układamy na nim pierniczki dociskając je. Pieczemy do 40 minut w 170 stopniach. Ponczujemy.
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy dwa biszkopty.
Śmietanka: Śmietankę ubijamy pod koniec łączymy z gęstniejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Następnie mieszamy z serkiem. W osobnym naczyniu miksujemy chałwę i na końcu mieszajmy ją ze śmietaną. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku i do lekko gęstniejących dodajemy pokrojony drobno winogron. Przełożenie ciasta: Biszkopt- tężejąca galaretka- ciasto- śmietanka- biszkopt.