Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszna banica

Pyszna banica

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pyszna banica"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1-3 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • 30 dag sera feta
  • 2 jajka
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. :

  2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj olej, ocet, szczyptę soli i tyle wody, by powstało dość twarde, zwarte ciasto. Owiń je folią, odłóż na 30 minut. Masło włóż do rondelka. Roztop i wystudź.

  3. Ser feta zetrzyj na tarce lub rozdrobnij widelcem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Do miseczki wbij jajka, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Wlej jogurt, dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj, by masa była idealnie gładka.

  4. Ciasto podziel na 3 części. Blat posmaruj olejem. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt (płat ciasta musi być niemal przezroczysty). Posmaruj 1/3 farszu, zostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ściśle zroluj wzdłuż dłuższego boku. Tak samo przygotuj drugi i trzeci kawałek ciasta.

  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rolki ciasta ułóż w formie, zaczynając od środka i zawijając jak muszlę ślimaka. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 min Porcja: 410 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń