Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne dania z cebulą

Pyszne dania z cebulą

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 15.01.2010

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Pyszne dania z cebulą"

Składniki

  • Jest superdodatkiem do wielu potraw: surowych
  • smażonych
  • duszonych. Ale może być też głównym składnikiem dania!
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czy wiesz, że..

  2. Podnosi odporność. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, poprawia odporność, dzięki minerałom takim jak magnez, siarka, cynk, krzem, fosfor.

  3. To naturalny lek. Jest dobra na przeziębienie. Przyrządzony z niej domowy syrop (pokrojona, zasypana cukrem) jest znakomity na kaszel. Cebulę warto też jeść po antybiotykoterapii, ponieważ działa grzybobójczo.

  4. Cebule nadziewane

  5. średnich cebul ?8 pieczarek ?6 plasterków wędz. boczku ?150 g żółtego sera ?olej ?sól ?pieprz ?tymianek, bazylia.

  6. Cebule obierz, sparz, odetnij „czapeczki”. Wydrąż środki, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i boczek. Obsmaż.

  7. Ser zetrzyj, dodaj do reszty chłodnego farszu, dopraw i nałóż do cebul, nakryj natłuszczonymi „czapeczkami”. Piecz w natłuszczonej brytfance (180oC) ok. 30 min.

  8. Złote krążki

  9. ?duża cebula ?150 g mąki ?łyżeczka soli ?jajko ?szklanka mleka ?olej do smażenia; ew. dodatek – sos, np. pomidorowy.

  10. Cebulę obierz i pokrój w plastry (ok. 0,5 cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę wymieszaj z solą, obtocz w niej cebulowe krążki. Odłóż.

  11. Do reszty mąki pozostałej z obtaczania dodaj mleko oraz jajko, wymieszaj na gęste ciasto. Krążki zanurzaj w cieście i smaż w gorącym, głębokim tłuszczu ok. 2-3 minuty, aż się zrumienią.

  12. Rodzaje cebuli

  13. Czerwona. Ma ciemnoczerwone łupiny, po przekrojeniu biało-czerwona. Dekoracyjna, świetna np. do sałatek. Łagodniejsza niż żółta.

  14. Żółta. Ma złotawe łupiny, a wewnątrz jest biała. Bywa bardzo ostra. Dobra zarówno na surowo (np. do sałatek), jak i duszona, smażona.

  15. Biała. Ma cienkie, białe łupiny. Delikatniejsza od żółtej. Dobra duszona i surowa (np. w surowych sosach – dipach, salsach).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń