Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyszne mięso z karkówki z pieprzem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Ziarenka pieprzu pokrusz (np. w moździerzu), ale nie bardzo drobno. Karkówkę oczyść, umyj, pokrój na 4 plastry. Każdy lekko rozbij, obtocz w pieprzu. Oliwę rozgrzej na patelni, włóż karkówkę, podsmaż z obu stron. Podlej wrzątkiem, duś do miękkości, jeśli trzeba, podlewając wodą.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa pozostaw niewielką ilość tłuszczu, wsyp pozostały z panierowania pieprz, wrzuć cebulę, podsmaż, mieszając na dużym ogniu. Wlej wódkę i wino, zamieszaj. Ogień zmniejsz, wlej śmietanę, chwilę gotuj. Przypraw. Do sosu włóż karkówkę, podgrzej. Steki podaj z sosem, udekoruj tymiankiem.
Czas przygotowania: 40 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 4 zł.
Pamiętaj, że mięsa na steki (zwłaszcza wołowiny, ale i innych też) nie soli się przed smażeniem. Sól wyciąga soki z mięsa i steki są później twarde, gumowate. Trudno je pogryźć.Źródło: Chwila dla Ciebie