Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1344

Dodano:

Odsłon: 14866

Dziś nabraliśmy ochoty na tradycyjne ziemniaczane pyzy faszerowane mięsem mielonym. Danie nieco pracochłonne, ale warto poświęcić na nie chwilę czasu, ponieważ efekt końcowy jest pyszny i sycący. Pamiętacie to danie?

Składniki

  • Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz: 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Cebulkę kroimy i smażmy na oleju, po czym dodajemy do surowego mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Dłonią oprószoną mąką nabieramy porcje wielkości orzecha włoskiego, przypłaszczamy je tak, aby powstał mały placek, a następnie umieszczamy na środku farsz mięsny i zlepiamy, nadając kluskom kształt kulki. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową, 5 min. po tym jak wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu pyzy okraszamy smalczykiem ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 02 grudnia 2017 Mniam. Do zrobienia, bo pewnie u Ciebie wyjedli do ostatniej cebulki i skwareczka.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 listopada 2017 Nie do podzielenia u nas hihihi.
Musiało być być osiem, a tak w ogóle to super i pyszności :)
Też często goszczą na naszym stole i szybciej znikają niż się pojawią ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń