Do góry

Dania główne Przepis na:

"Czapki Napoleona" z truskawkami

Czapki Napoleona z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 523 Ocena: 8655

Dodano:

Odsłon: 10287

Teraz królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto: twaróg tłusty 100 g
  • mąka pszenna 350 g
  • 1 mniejsze jajko
  • olej 2 łyżki
  • szczypta soli
  • truskawki ok. 300 g
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć.

    Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące.

    Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm.

    Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką.

    Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona.

    Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia.

    Potem posypujemy cukrem pudrem.

    PYCHA.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń