Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz królują na moim stole. Kluski serowe z truskawkami. Ciasto dzięki twarogowi jest dość elastyczne i doskonale pasuje do truskawek. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Truskawki opłukać, zdjąć szypułki i lekko osuszyć. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z mąką, szczyptą soli. Uformować dołek, wlać 125 ml ciepłej wody, wymieszać. Wbić jajko z olejem i wyrobić ciasto. Może być lekko klejące. Następnie blat obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto, najpierw rozpłaszczyć ręką, potem rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Obręczą wykrawać 9 cm kółka, które nadziewamy truskawką. Zlepiamy najpierw wierzch ciasta nad truskawką, następnie boki, nadając mu kształt kapelusza Napoleona. Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie, około 7 minut od wypłynięcia. Potem posypujemy cukrem pudrem. PYCHA.