Dania główne Przepis na:
"czerwona kapusta "

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 56
Dodano: 29.09.2008
Odsłon: 4395
Składniki
- Kapusta czerwona, 1 glowa
- cebula, 2 szt
- sol,pieprz, do smaku
- ocet winny lub zwykly, 1 lyzka
- cukier, do smaku
- jablko, 1 duze winne
- olej, 1 duza lyzka
- listek laurowy, 2 szt
- ziele angielskie, 3 kulki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
podam 2 wersje " jedna to kapusta gotowana druga na surowo +obie super. kapuste czerwona nalezy posiekac , wrzucic na wode ,zagotowac, pierwsza wode odlac poniewaz kazda kapusta wydziela gazy, zalac kolejno woda ugotowac al dente , dodac soli i pieprzu do smaku, dodac ziele angielskie i listek laurowy,w miedzyczasie posiekac cebule,zeszklic na oleju, kiedy kapusta bedzie al dente dodac ocet i cukier i niech sobie postoi 10 minut,potem wszystko odlac, dodac zeszklona cebulke, starte jablko na grubej tarce , wymieszac, doprawic do smaku , dodac jeszcze odrobine oleju i gotowe-smacznego !! druga wersja to" posiekac kapuste . osolic i zostawic na ok 1 godzine az pusci sok, porzadnie wygniesc , odlac sok, dodac swiezo posiekana cebula, jablko starte na grubej tarce, sol, pieprz do smaku i olej - jet super- smacznego
Komentarze do przepisu (2)

Tangerinka 09 października 2008Zgłoś do usunięcia
Do 2. wersji dodaję kwaśne jabłko i kwaszonego ogórka - surówka jest wtedy smacznie kwaskowa :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tangerinka 09 października 2008Zgłoś do usunięcia
Ja do 2-wersji dodaję ogórka kwaszonego - surówka jest wtedy kwaskowa :)0 Kto głosował? | Odpowiedz