Do góry

Dodatki Przepis na:

"Kociołek - Prażonka - Parzybroda" z patelni :)

Kociołek - Prażonka - Parzybroda z patelni :)

Autor: ReinAdamVII

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 147

Dodano: 14.04.2018

Odsłon: 373

Kapusta, ziemniaki i boczek w nowej - starej odsłonie... jako samodzielne danie, przystawka albo dodatek do mies

Składniki

  • kapusta biała 1,5 kg (1/2 dużej główki)
  • ziemniaki 1 kg
  • boczek wędzony 80 dkg
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
  • ew. kostki rosołowe na wędzonym boczku
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. boczek skrój w małe paski i zesmaż na patelni

  2. na wytopionym tłuszczu smaż na złoty kolor cebule, wcześniej skrojoną na średniej wielkości kostkę

  3. kapustę skrój na średniej wielkości kostkę o bokach 1-2 cm i chwile podsmaż (2-3 min) na tłuszczu z boczku na patelni na dużym ogniu

  4. do kapusty dolej 0,5 l wody, dodaj majeranek, liść laurowy i gotuj 20 min na średnim ogniu bez przykrycia

    w miedzy czasie obierz ziemniaki i skrój na kostkę o podobnych wymiarach jak kapustę

  5. gdy kapusta robi się miękka dodaj ziemniaki, zesmażony boczek i cebulę i duś kolejne 10-15 min

  6. F I NA Ł !!!!!!
    w zależności od upodobań....

    Jeżeli chcesz danie przypominające:

    - kociołek - prażonkę - trzymaj się "przepisu" ewentualnie nie dodawaj majeranku (wersja na "sypko")

    - parzybrodę - gotuj dłużej niż czasy podane w przepisie żeby danie było bardziej rozgotowane, ewentualnie dodaj więcej wody i na samym końcu zasmażkę (wersja "ciapa")

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń