Do góry

Desery Przepis na:

"Krówkowa zebra"

Krówkowa zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 6051

Tradycyjne ciasto zebra z masą kajmakową

Składniki

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jaj
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko w puszcze gotować ok. 2 godzin, po ugotowaniu dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać skondensowane mleko, do drugiej zaś rozpuszczoną wcześniej gorzką czekoladę i kakao. Obie części ciasta nakładać na przemiennie do wcześniej wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
    Piec ok. 60 min. w temp. 175'C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń