Do góry

Dania główne Przepis na:

"Moja" musaka

Moja musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 8406

Sycące, pełne warzyw danie, pachnące tymiankiem:) Pięknie się prezentuje po wyjęciu z pieca.

Składniki

  • bakłażan, 1 duży
  • Ziemniaki ugotowane na półtwardo, 9 dużych
  • cukinia, 1
  • cebula czerwona, 1
  • Cebula żółta, 1
  • Mięso mielone (wołowe lub mieszane, w oryginale jest jagnięcina), 60 dkg
  • Śmietana 30%, 1 kubeczek
  • Krojone pomidory w zalewie, puszka
  • jajka, 3 sztuki
  • Twardy, żółty ser, drobno starty, 3 łyżki
  • czosnek, kilka ząbków
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • Sól ziołowa, pieprz cytrynowy, tymianek i bazylia suszone, wg uznania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojone w półcentymetrowe plastry ziemniaki tak, by zakryły całą powierzchnię naczynia. Ziemniaki posypać solą ziołową.

  2. Bakłażana umyć, pokroić w centymetrowe plastry, osolić i odstawić. Po kwadransie opłukać bakłażany i osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na złoto na niewielkiej ilości tłuszczu (posmarowana patelnia) lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Bakłażany „piją” tłuszcz.

  3. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne i blanszować w osolonej wodzie 5 minut.

  4. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić ziołami i pieprzem.

  5. Dorzucić mielone mięso, rozdrabniając je widelcem by nie zbijało się w grudki. Smażyć około 10 minut. 1.Do mięsa dodać pomidory wraz z zalewą, wyłączyć gaz.

  6. Na ziemniakach układać plastry bakłażana, następnie plastry cukinii. Na to wyłożyć mięso z pomidorami. Naczynie przykryć i zapiekać 40 minut w 180 oC.

  7. W miseczce ubić jajka ze śmietaną, dodać stary ser.

  8. Po 40 minutach sos wylać na mięso i piec w odkrytym naczyniu jeszcze około 20 minut aż skorupka się zrobi złocista.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 17 marca 2011 opłacało sie poswięcić nieco wiecej czasu na to pracochłonne danie - jego cudny smak wynagradza włożoną pracę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megane86 02 lutego 2010 Właśnie robię, jednakże lekko modyfikuję, ale podstawowy przepisy zostaje ten sam. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie, napisze później :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń