Do góry

Dania główne Przepis na:

" ŻÓŁWIE " z mięsa mielonego

ŻÓŁWIE  z mięsa mielonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 7328

Dodano:

Odsłon: 1653

Kto oprze się takim żółwikom ? Proponuję prosty przepis na potrawę przypominającą żółwia.

Składniki

  • zmielona łopatka wieprzowa 400 g
  • 1 jajko
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 czerstwa bułka + mleko
  • sól, pieprz
  • 4 dłuższe parówki
  • 16 cienkich plasterków boczku parzonego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku, potem odciskamy. Czosnek i natkę siekamy.
    Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy, dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
    Mięso dzielimy na cztery części.
    Na desce z 4 plasterków boczku układamy siateczkę, po środku nakładamy 1 część mięsa, zawijamy najpierw wystający górny i dolny pasek boczku.
    Potem zawijamy dwa boczne, lekko formując masę, na koniec zawijamy środkowy pasek i spinamy wilgotną wykałaczką.

  2. Obracamy pakunek, nożem robimy otwory na głowę , ogon i 4 łapki.
    Parówkę ucinamy pod skosem na 6 części, środkowe to łapki, boczne głowa i ogon. Na łapkach wycinamy 3 cienkie paski.
    Wszystko oprócz głowy mocujemy za pomocą wykałaczek.
    Wszystkie żółwiki krótko grillujemy najpierw od wierzchniej strony bez wykałaczek, po przyrumienieniu, zdejmujemy z patelni grillowej, przypinamy pod kontem główkę z oczkami z pieprzu. Całość przykrywamy i grillujemy około 15 minut na malutkim ogniu.
    I Wy i goście będziecie zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem.
    Podajemy z młodymi ziemniaczkami i sałatą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń