Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Racuchy waniliowe z sosem żurawinowym"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Sos: żurawinę zalej ciepłą wodą, tak by owoce były przykryte. Odstaw na 30 minut. Kiedy suszona żurawina spęcznieje, przełóż ją razem z wodą do garnka, postaw na ogniu. Dodaj miód, cynamon, goździki oraz skórkę pomarańczową. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Sos możesz zagęścić mąką ziemniaczaną albo zmiksować.
Racuchy: jajka połącz z serkiem homogenizowanym. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy serowo-jajecznej.
Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut).
Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu. Podawaj z sosem żurawinowym. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem.Źródło: Naj