Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy z Jabłkami

Racuchy z Jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 952

Dodano:

Odsłon: 8015

Danie przygotowywane często przez moją babcię. Smakują bardzo dobrze z cukrem pudrem, demem, jak i bez żadnych dodatków.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jabłka
  • 40 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.

  2. Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
    Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.

  3. Gdy składniki będą już połączone dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach i zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 1,5 minuty na umiarkowanym ogniu, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Takie racuchy smakują dobrze z cukrem pudrem, dżemem lub bez dodatków.
    Do smażenia najlepiej użyć masła klarownego.
    Zamiast mleka można użyć maślanki - racuchy będą wtedy miały niepowtarzalny smak.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń