Do góry

Śniadania Przepis na:

Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka

Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 228

Dodano: 10.08.2017

Odsłon: 15727

Jak przyrządzić puszyste i lekkie jak chmurka racuszki - przepis krok po kroku. Moje racuszki przygotowałam na słodko, ale w wersji wytrawnej (bez cukru) do ciasta można dodać np. 2 łyżki skwareczek ze słoniny lub boczku i cebulkę zrumienioną na maśle - w takiej wersji również są bardzo smaczne. Polecam przepis na racuszki ze śmietaną, korzystajcie, ulepszajcie go :) Pięknego dnia! K.K.

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 mały kubek gęstej śmietany 22%  ( ok. 250g)
  • 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę *
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder, dżem lub sezonowe owoce do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielam żółtka od białek.

  2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
    Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam.

  3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

    Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

    Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem lub  sezonowymi owocami.

    W wersji wytrawnej podajemy gęstą śmietanę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 sierpnia Kasiu, jak mnie zaprosisz, to wtedy ocenię które są lepsze ;) Na dziś znam tylko te babcine, ale Plus za ciekawy pomysł :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń