Do góry

Desery Przepis na:

Raffaello przełamane nutką kwaskowości

Raffaello przełamane nutką kwaskowości

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1053

Dodano:

Odsłon: 483

Dobrze znane wszystkim raffaello na krakersach przełamane nutką kwaśnego dżemu z aronii (myślę, że dżem z porzeczek też by się sprawdził). Pycha

Składniki

  • 2 opakowania krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • kostka masła
  • 350 gram wiórków kokosowych
  • słoiczek zemu z aronii lub porzeczkowego ( ważneżeby był kwaskowaty)
  • ewentualnie cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z litra mleka odlać 1,5 szklanki i w niej rozmieszać 2 budynie. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło ucierać mikserem przez kilka minut, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Sprawdzić słodkość masy, w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Następnie dodać połowę naszych wiórków kokosowych, wymieszać łyżką.

  2. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać krakersy. U mnie blacha była duża i były 2 warstwy krakersów, przy mniejszej blaszce będą 3 warstwy ( jak kto lubi). Ułożyć krakersy, na to rozsmarować gdzieniegdzie dżem,na to warstwa kokosowego budyniu. Następnie znów warstwa krakersów, dżem i znów budyń. Wyrównać. Na patelni przyrumienić (bez tłuszczu) wiórki kokosowe, wystudzić, posypać wierzch ciasta. Blachę wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń