Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Razowy chleb na zakwasie"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Przygotuj zakwas. Szklany litrowy słoik umyj i wyparz. Mąkę wymieszaj z wodą, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz.
Następnego dnia 1/2 zakwasu wymieszaj z 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami wody, odstaw na 24 godziny. Czynności powtarzaj przez kolejne 4 dni, wyrzucając 1/2 zakwasu przed dodaniem świeżej porcji składników.
Przygotuj ciasto, mieszając cały zakwas z mąką i wodą. Z tego odłóż tyle ciasta, ile było zakwasu. Ciasto posól, wymieszaj, przełóż do formy i odstaw do wyrośnięcia na minimum 8 godzin. Piecz w temp. 200° C przez godzinę.
CZAS: około 1,5 godziny (bez czasu czekania na zakwas i rośnięcia ciasta)Źródło: Dobry Tydzień