Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto babuni z szynką i zielonym groszkiem

Risotto babuni z szynką i zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 7351

Smaczne szybkie i nie drogie.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • szczypta szafranu
  • 20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki
  • szklanka mrożonego groszku
  • średniej wielkości cebula
  • około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki
  • spora garść startego parmezanu
  • dwie czubate łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag salami
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długie i cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i szynkę, smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula powinna być szklista, nie zrumieniona Dodaję ryż, smażę i mieszam, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dodaję szklankę bulionu, szafran i mieszam potrawę. Gotuję na średnim ogniu, w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki bulionu, zmniejszając następnie porcje dodawanego płyn. Po 5-7 minutach, czyli w połowie gotowania dodaję mrożony groszek. Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, łyżkę masła, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 11 sierpnia 2012 Jak dla mnie przepyszne - wystarczy że przeczytam składniki i już wiem czy jest pyszne czy nie - a twoje jak najbardziej na tak .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń