Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto grzybowe z wieprzowiną

Risotto grzybowe z wieprzowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 7721

Szybkie i pyszne bardzo sycące danie :)

Składniki

  • ryż do risotto (ja użyłam arborio), 400g
  • bulion grzybowy, 800 ml
  • białe wino, 100 ml
  • świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki lub podgrzybki), 200 g
  • wieprzowina (ja użylam karczku), 400 g
  • cebula dymka, 2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • parmezan, 40 g
  • masło, kilka łyżek
  • sól, pieprz, rozmaryn, oliwa z oliwek, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój drobno, zielone części również. Bulion wymieszaj z białym winem. W garnku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną cebulę (bez zielonego) i zgnieciony ząbek czosnku. W drugim garnku lub na patelni, na maśle podsmaż pokrojone w grubą kostkę grzyby, doprawione pieprzem, solą i rozmarynem. Grzyby przełóż do podsmażonej cebuli, do tego dodaj ryż i podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojone w kostkę mięso, doprawione solą i pieprzem oraz zgniecionym ząbkiem czosnku.

  2. Domieszaj bulion, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, dodaj mięso i gotuj aż płyn prawie się wygotuje, a ryż będzie miękki ale jędrny. Na koniec dodaj parmezan i 1 łyżkę masła, wymieszaj. Przed podaniem dodaj zielone części cebuli. Smacznego! Kwiecień, 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

miciunia 13 kwietnia 2010 Bardzo smakowicie wyglada, do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń