Do góry

Desery Przepis na:

Rodzynkowy piegusek

Rodzynkowy piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rodzynkowy piegusek"

Składniki

  • 25 dag mielonego twarożku waniliowego (na sernik)
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3–4 łyżki drobnych rodzynek
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukier do posypania ściereczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia rolady). 1 porcja: 210 kcal. Cena porcji: 0,80 zł

  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Ubij, dosypując powoli cukier. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

  3. Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając ciasto łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp rodzynkami (wcześniej możesz je namoczyć w rumie i dobrze osączyć). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 15 minut.

  4. Biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Usuń pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Rulon odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając.

  5. Połącz ją z twarożkiem i cukrem waniliowym. Odstaw na ok. 5 minut w chłodne miejsce. Ubij śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę wymieszaj z tężejącą masą serową.

  6. Biszkopt delikatnie rozwiń. Równomiernie posmaruj przygotowanym kremem, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony). Ciasto ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na około 3 godziny. Ew. ciasto oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń