Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogale

Przepis dnia 2010-12-05
Rogale

Autor: ethela

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 239

Dodano: 27.11.2010

Odsłon: 15885

Proste,tanie,smaczne:-)

Składniki

  • Mąka pszenna, 400 g.
  • drożdże świeże, 20 g.
  • oliwa, 2 łyżki
  • letnia woda, 125 ml
  • letnie mleko, 125 ml
  • sól, 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z innymi suchymi składnikami.Mieszając wlewamy wodę,mleko i oliwę i zagniatamy ciasto.Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione,formujemy z niego kulę,spryskujemy olejem,wkładamy do miski,przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce,żeby podwoiło objętość.

  2. Stół oprószamy mąką,"przerabiamy" chwilę,w razie potrzeby podsypujemy mąką(ciasto musi być elastyczne,nie może mazać się i kleić),rozpłaszczamy ciasto,formujemy koło(wałkiem lub ręką) o grubości ok. 1 cm.

  3. Koło dzielimy na 6 części(wyjdą takie długie trójkąty).Każdy trójkąt zwijamy,zaczynając od szerokiej strony do"rożka",brzegi zawijamy,formujemy rogale.

  4. Dużą blachę (rogale sporo urosną!)wykładamy papierem do pieczenia,układamy na niej rogale,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik .

  5. Wyrośnięte rogale smarujemy mlekiem,można posypać makiem,wsuwamy do piekarnika."Piętro" niżej,niż rogale wstawiam starą blaszkę z kostkami lodu(m/w 1 szkl.kostek lodu).Pieczemy niecałą godzinę(muszą się ładnie zarumienić).

  6. SMACZNEGO:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń