Do góry

Desery Przepis na:

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Autor: Akademia

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 184

Dodano: 09.11.2017

Odsłon: 17540

Rogale wypiekane każdego roku z okazji imienin św. Marcina. Jest przy nich trochę pracy, w to nie wątpię,. Jednak satysfakcja płynąca z ich doskonałego smaku i pochwały zajadających się nimi gości, zrekompensują cały trud włożony w ich wykonanie. Z poniższego przepisu wykonasz około 25 solidnej wielkości rogali.

Składniki

  • Ciasto
  • szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła (125g)
  • kostka drożdży (100g)
  • szklanka cukru
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Dodatkowo 2 kostki zimnego masła.
  • Farsz
  • 500 g białego maku
  • 250- 300 g suchych pokruszonych biszkoptów, najlepszy jest biszkopt domowy, można też użyć ciasta drożdżowego
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 0,5 kostki masła
  • szklanka migdałów
  • szklanka orzechów (włoskie lub laskowe) - jeśli jesteś alergikiem, możesz z nich zrezygnować
  • o,5 szklanki pokrojonych rodzynek
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • Do ozdoby lukier i kandyzowane owoce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto i farsz można przygotować dzień przed wypiekaniem rogali, wówczas ciasto musimy pozostawić w chłodnym miejscu.

    Rozpoczynam od wykonania farszu.

  2. Migdały i orzechy włoskie( jeśli takie dodaję) sparzam i obieram ze skórki. Mak płuczę i zalewam gorącą wodą, a następnie gotuje przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na końcu odcedzam. Do maku dodaję migdały oraz orzechy, a następnie wszystkie składniki mielę kilka razy przez maszynkę do mięsa. Masło roztapiam w rondelku i dodaję cukier oraz miód. Gdy wszystkie składniki się roztopią, wrzucam pokrojone rodzynki. Po chwili dorzucam zmielony mak. Całość smażę, ciągle mieszając, ok. 15 minut.Gdy masa makowa przestygnie dodaję pokruszone biszkopty i jajka. Jaja dodaję stopniowo, w trakcie ucierania masy.


  3. Ciasto
    Pół kostki masła topię w rondelku i pozostawiam do ostygnięcia.
    Zaczyn: Mleko podgrzewam, a następnie dodaje pokruszone drożdże i cukier. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę i pozostawiam w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut.
    Do miski wsypuję mąkę pszenną i krupczatkę, wlewam wyrośnięty zaczyn, olejek migdałowy i jaja. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy ciasto zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Dodaję roztopione masło i znów wyrabiam do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 - 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Jeśli jest zbyt rzadkie, rozpływa się, to dodaję odrobinę mąki pszennej. Ciasto rozwałkowuję, a na połowie jego powierzchni układam zimne masło pocięte w plastry. Ciasto składam i znów rozwałkowuję. Powtarzam wszystkie te czynność kilka razy. Gotowe ciasto tnę w trójkąty, nakładam farsz i formuję rogale.

  4. Piekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut. Wystudzone rogaliki lukruję i przybieram skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Akademia 12 listopada Ja akurat kupiłam w małym osiedlowym sklepiku. Jest też w wielu sklepach internetowych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń