Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 117

Dodano:

Odsłon: 16896

Rogaliki drożdżowe z kremem lub marmoladą

Składniki

  • maka 1,5kg
  • drożdże 10dkg
  • mleko 1/2l
  • jajka 5szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • margaryna 3/4 kostki
  • cukier waniliowy 1 op.
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy 1 op.
  • marmolada z dzikiej róży 1 op.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko, drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  2. Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Łączymy to z mąką, rozczynem drożdżowym i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto - mikserem lub ręcznie.

  3. Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę (ja zrobiłem pół na pół) i zwijamy rogaliki.

  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja tylko posypałem mąką) wykładamy rogaliki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja o tym zapomniałem :) ). Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st.C (ja piekłem bez termoobiegu 20 minut). Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe i do kilku godzin po upieczeniu, dlatego Basia piecze je nocą. Ja wolę lekko podgrzać w mikrofalówce :)
    Dobranoc! Ups! - smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Angel93 04 marca 2016 Wyglądają bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Karola21 16 września 2014 Pyszności, możesz spróbować przepis z mniejszą ilością jajek, zawsze wychodzą :)

https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe,109017.html

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SasankaK 11 listopada 2013 Ciekawa jestem czy mozna zamiast maki pszennej uzyc bezglutenowa...jesli ktos zrobi ten eksperyment to prosze o komentarz. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 11 listopada 2013 o jasna ! ale ich fajnie dużo, ja uwielbiam, zabieram sobie 3 sztuki:)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń