Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki krucho drożdżowe

Rogaliki krucho drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1082

Dodano:

Odsłon: 3054

Kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku – takie właśnie są rogaliki krucho-drożdżowe. Ich przygotowanie jest proste, ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy a sam efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Do nadzienia możemy użyć dowolnej marmolady, konfitury lub kremu czekoladowego – wszystko zależy od naszych upodobań.

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • marmolada do nadziewania
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia (wg uznania)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.

    Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.

  2. Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia.
    Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń