Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku – takie właśnie są rogaliki krucho-drożdżowe. Ich przygotowanie jest proste, ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy a sam efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Do nadzienia możemy użyć dowolnej marmolady, konfitury lub kremu czekoladowego – wszystko zależy od naszych upodobań.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2126
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9711
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3395
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6810
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2126
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9711
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3395
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6810
Składniki
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.
Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.