Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki waniliowe

Rogaliki waniliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 4862

Bardzo szybkie w przygotowaniu.Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak.

Składniki

  • przesianej mąki, 250g
  • mielonych migdałów bez skórki, 100g
  • masło, 210g
  • przesianego cukru pudru, 70g
  • cukier waniliowy
  • Do posypania:, 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem). Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią. Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 czerwca 2010 Piękne zdjęcia, ale pisz składniki każdy w osobnym okienku, zgodnie z podanym wzorem. Bez tego Twoje przepisy są nieczytelne :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 25 czerwca 2010 Brzmi bardzo ciekawie i wygląda apetycznie, ale jak wygnieść ciasto z samej mąki i migdałów?
Proszę także o dopisanie składników.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Manuela73 25 czerwca 2010 A co jeszcze wchodzi w skład dania??? Dopisz proszę, bo brzmi ciekawie i wygląda smakowicie:) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń