Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada boczkowa

Rolada boczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4193

Dodano:

Odsłon: 9958

Przepis mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu tego boczku :) Pyszna alternatywa dla sklepowych wędlin.

Składniki

  • boczek surowy bez kości (najlepiej jak najniższy i chudziutki), 1-1,5 kg
  • smalec wieprzowy, pół kostki
  • czosnek, 2 -3 ząbki
  • sól, pieprz, majeranek, przyprawa do wieprzowiny, do natarcia mięsa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek pozbawiamy zbędnego tłuszczu, czosnek przeciskamy przez praskę albo ścieramy na drobnej tarce. Obie strony mięsa nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do wieprzowiny. Na tą stonę, która będzie w środku wykładamy czosnek i równomiernie go rozsmarowujemy.

  2. Boczek rolujemy i ciasno związujemy bawełniana nicią, wykładamy na blaszkę (spodem do góry) i dodajemy smalec. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), pieczemy w zależności od grubości rolady przez 1 - 1,5 godziny. W połowie pieczenia przekładamy roladę na właściwą stronę.

  3. W trakcie pieczenia trzeba pamiętać, żeby od czasu do czasu dolać trochę wody (żeby się smalec nie przypalił) i należy też co jakiś czas roladę polewać tym tłuszczykiem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni.

  4. Teraz już tylko czekamy aż rolada ostygnie i odwijamy ją z nici. Tłuszcz, który został na blaszcze można zlać do miseczki i po ostygnięciu mamy smaczny smalczyk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 09 kwietnia 2012 Z wędliną którą kupujemy w sklepach nie ma sensu nawet porównywać . Ja wolę wiedzieć co jem, więc piekę taką roladę od lat . Można ją jeszcze nafaszerować mięsem mielonym z indyka np. Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 czerwca 2011 Na pewno jest super ,bo też taki piekę i zareczam wszystkim,że jest lepszą wędliną niż szynka z marketu.Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 26 kwietnia 2011 Hej babciaaneczka :) Ja też myślałam, żeby ją włożyć do rękawa, bo tak jest wygodniej. Ale moja mama tak próbowała i mi odradziła - rolada upieczona w rękawie nie ma takiej chrupiącej skórki. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 26 kwietnia 2011 Dodałam do ulubionych. Muszę koniecznie wypróbowac :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 kwietnia 2011 Witaj Kurka! Piekę też taką roladę, tylko w worku do pieczenia.
Nie trzeba dolewać wody i zwracać uwagi, żeby mięso się
nie przypaliło. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń