Do góry

Desery Przepis na:

Rolada drożdżowa z musem rabarbarowym

Rolada drożdżowa z musem rabarbarowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2336

Dodano:

Odsłon: 159

Pyszne drożdżowe ciasto. Rabarbar daje przyjemny kwaskowaty posmak. Polecam.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant
  • 2 łyżki cukru
  • Mus rabarbarowy:
  • 3-4 duże łodygi rabarbaru
  • 3/4 szk. cukru brązowego
  • Lukier:
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dusić w garnku razem z cukrem. Można dodać nieco wody. Często mieszać. Musi powstać jednolity mus. Wystudzić.

  2. Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać jajka, pokrojone masło, drożdże i cukier. Wlać ciepłe mleko. Od razu można zagnieść ciasto. Odłożyć na kilka minut aby odpoczęło. Nie musi wyrastać. Rozwałkować
    na prostokąt o bokach 30x35 cm. Rozsmarować mus rabarbarowy. Zwinąć roladę. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę przenieść do foremki zawijając końce pod spód. Piec w nagrzanym piekarniku 50-55 min w 180 st. C. Po wystudzeniu polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń